Recepty

Banánové sušenky – vegan & almost sugarfree! ❤

To je zase doba, co jsem tu byla naposledy. ❤ Tuším, že poslední příspěvek je z Vánoc? To si teda nemyslete, já sem chodím pravidelně! 😅 Jenom slova nenacházím… alespoň ne ty psaný! Příspěvky na instagramu a tvorba podcastu mě spolu s prací zaměstnávají až až. Každopádně je to 1 rok, co jsem tenhle blog založila! Respektive ho přesunula z blogspotu na tyhle dospělácký stránky. A tak jsem si řekla „Sakra, to chce ňákej příspěvek!“. Výhoda je v tom, že v psanym textu není prostor pro žádný „eeeee“, kterejch, jak zjišťuju při editování podcastu, říkám fakt hodně! 😅 A tak tady máte příspěvek k ročnímu výročí tohohle čuper blogísku, recepís!

Taky je to totiž už skoro rok a čtvrt co nejím žádný mléčný výrobky. Vlastně ani nevím jak dlouho to přesně je, protože to už za tak důležitej milník nepovažuju. Respektive ne z toho pohledu, že o něco přicházím, možná z toho pohledu, že nás přešlo to šílený trápení se. Uf. Každopádně abych nemlžila, tak pravidelně když mám PMS, který se mi teď snad rozšířilo na veškerý období, kdy nemám menstruaci 😅 #lockdownpower a chodím v obchodech kolem těch uliček plných sladkostí, mám co dělat, abych si nezoufala… nad těma čokoládama (oreo milka!!) a tak.. Většina věcí totiž to mléko stejně obsahuje i ve stopovým množství. A to mě tak pak většinou dovede k tomu, že začnu péct! Poslední dny jsem poprvý pekla štrůdl a taky skořicový šneky, obojí taky vegan, a největší radost jsem měla právě z těhle sušenek, protože cítím, že se dají moc a moc expit na hrozně moc a moc způsobů, a to mi dělá radost. Vlastně teď ve volných chvílích (volných- co?) přemýšlím většinou jen nad tím jak s pomocí tohohle těsta napodobit čoko kokosky od Zemanky. Ty jsem si totiž občas dala a ráda, jelikož to stopový množství už Eleanor málokdy vadilo. Jenže teď už na tom obalu místo „Může obsahovat stopy mléka“ píšou za složením „Obsahuje mléko„, takže nic pro mě. 😒🤷‍♀️

Ještě k tomu #lockdownpowers a permanentnímu PMSku – zhruba od listopadu, co druhej lockdown začal, necvičím, nic nedělám. Mám zavřený fitko, kam jsem chodila na pilates a HIIT a doma mě to prostě zas až tak netankuje. Nikdy jsem to nedělala proto, abych měla super božskou instagramovou postavu, ač to byl hezkej nežádoucí efekt #nottolie , ale spíš proto, abych si čistila hlavu. Od Elí, práce, od Zdendy… a od tý doby, co jsem začala chodit do fitka, tak jsem doma cvičila fakt minimum, třeba 15 minut denně, abych ve fitku pak držela krok… Jakmile mi ale fitko opadlo, tak už jsem neměla tu motivaci, a vlastně ten nedostatek pohybu, ventilu emocí, se na mně už začíná v osobní sféře dost odrážet. Naštěstí nemám žádnej velikej stravovací prolaps a dokonce ani o Vánocích nebyl, zároveň to taky dost kompenzuju spánkem a odpočinkem – poslouchám svý tělo, když potřebuje odpočívat, ale zároveň mi to už přijde jako takovej bludnej kruh, protože si říkám, že když mi říká tělo, že je unavený, měla bych ho poslechnout a odpočívat, ale zase čím víc nic nedělám, tím jsem unavenější a unavenější 🤦‍♀️😅 A největší strach mám z toho, že až tahle paralelní realita skončí, že bude naše fitko ve kbelích zavřený.. 😒

Vraťme se ale tedy k sušenkám. Našla jsem recept na internetu u smoothcooking.cz a samozřejmě jsem si ho celej od A do Z překopala. Myslím, že příště až je budu péct /zítra nebo v úterý 😅😅/, zkusím je úplně bez toho sirupu, jen s kešu máslem. Byla jsem s nima sice takhle moc spokojená, ale ten banán dokáže osladit fakt dost, byly sladký až až! Použila jsem ječnou mouku. Původně jsem myslela, když jsem jí kupovala, že je to mouka z jáhel, tedy z prosa, jelikož po té jsem šla, ale to můžu asi svést taky na ten lockdown.. 😅 Po internetu jsem se dočetla, že by člověk neměl používat víc než 20% celkového objemu ječné mouky na celej recept, tedy zbytek třeba pšenici/špaldu. Věřím, že u koláčů a buchet to má svý opodstatněný, ale na tohle křehký sušenkový těsto byla teda naprosto dokonalá! V receptu bylo máslo, to jsem nahradila kokosovým olejem a proto je potřeba při přípravě počítat s 30 minutama v mrazáku (nebo dvojnásobnej čas v lednici), aby se s těstem při koulení sušenek dobře pracovalo a neroztejkalo se. Určitě by šel i Alsan, ale ten jsem doma neměla a myslím, že kokosák je fajn v tom, pokud není dezodorizovanej, že těsto zase trošku přisladí. Kešu máslo nejčastěji kupuju v dmku, protože je tam v bio kvalitě a je to pro mě nejdostupnější – nemusím kvůli tomu dělat zvlášť objednávky, ani chodit do speciálního obchodu. Minulej tejden Zdenda přišel s účtem za 1200 a říká – „To je neuvěřitelný, nechám takovejch peněz v drogérce, a nechám ho tam za jídlo.“ 😅 #chlapi , ale zároveň heštek – něco na tom bude.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 180g kokosového oleje
  • 1 lžíce kešu másla
  • 4 lžíce sirupu z agáve
  • 1 velký zralý banán
  • 325g ječné mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.

Do nádoby, ve které budeme těsto připravovat, si dáme kokosový olej, kešu máslo a sirup z agáve (kdybych chtěla sirup vynechat, nahradím ho 2 lžícemi kešu másla a přidám ještě půlku banánu). V misce stranou rozmačkáme banán a přidáme ke směsi oleje, másla a sirupu. Přidáme mouku a vanilkový extrakt a ručně nebo pomocí robotu zpracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 30 minut do mrazáku, nebo do lednice na hodinu, aby se nám s ním lépe pracovalo. Jakmile je dostatečně vychladlé, začneme dělat zhruba 1-2 cm kuličky, které pak položíme do kokosu, zmáčkneme a tím se jedna strana obalí. Vykládáme na pečicí papír s dostatečným rozestupem /#coviddeformace/ a snažíme se pracovat rychle, aby těsto zbytečně nestálo. Největší alchymie je pak samotné pečení. Prvních 15 minut pečeme do zlatova na 160 stupňů (horkovzduch ne) a pak teplotu stáhneme na 100 stupňů a tak pečeme dalších 20-30 minut podle velikosti našich sušenek. Je to spíš nenásilný sušení než pečení 😎 Jakmile jsou sušenky na dotek dostatečně pevné, tedy povrchem sušenky připomínající, vyndáme je z trouby a nebojíme se ještě teplé konzumovat! Jsou skvělý totiž i teplý! 😁

Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli jste sušenky zkoušeli a jak Vám chutnaly. Můžete samozřejmě použít jakoukoliv jinou mouku, kterou zrovna máte doma, mně se tam tahle ječná hodila krásně, a kvůli tomu jsem ji koupila (ač přeci jen trochu mylně), ale věřím, že budou moc dobrý s jakoukoliv jinou. Hlavní dominantou jsou tady prostě banány a chuť vanilky… Jsou skvělý! Zůstaly mi uprostřed ještě takový nedosušený, dělala jsem je fakt veliký, a tak byly krásně vláčný a byl to takovej bonus, něco jako želé bonbony se šťávou uvnitř 😅

P.S. A jak pořád zmiňuju, jako třeba před chvílí na stories, že Eleanor nejí moc sladký a už vůbec ne sladký snídaně, tak musím říct, že sušenky měly úspěch jak večer, tak ráno!!! Takže jsou Eleanor approved a to je prosím nejvyšší možný ocenění, co může taková sušenka dostat 😅

P.P.S. Nezapomeňte, že na Spotify, Google a Apple podcasts najdete mojí nejnovější epizodu, kde se se Zdeňkou Šíp Staňkovou z projektu www.detijsoutakylidi.cz bavím nejen o domácím vzdělávání, ale také o výchově jejích dětí a školním systému u nás jako takovém. Show me some love with sharing! ❤

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *