Recepty

Karbanátky z červené čočky 🙏🏻

Ani já jsem z nebe nespadla a chvilku mi trvalo, než jsem se v celým tomhle BLW zorientovala (právě i díky tomu, že na českejch maminkách a emiminech je to samý mixování). Ohledně výživy jako takový, metabolickejch procesů, konkrétních složkách potravy a vhodných či nevhodných doplňcích stravy, jsem už nějaký knowhow měla ještě před Elí, díky práci v eshopu se zdravou a sportovní výživou jsem poměrně informována o tom, co se kde a jak ukládá a jakou potravu naše tělo potřebuje pro tyhle a tamty činnosti, před nima, za nima…. A tak dále. No, nebudu tu úplně rozjíždět nějaký moudrý řeči ohledně bílkovin, sacharidů a podobně, proto to nejsem. Jen bych ráda pomohla těm z vás, kdo nechcete zavádět stravu tabulkově, ať už je to kvůli otravě s mixováním, hromadou mytí navíc a prakticky nemožnosti jíst souběžně a najednou, abyste viděli, že můžete i v zavádění stravy být trochu odvážní a odvázaní, ač s rozumem a nemusí to nutně znamenat, že budete měsíc jen o mrkvi s cuketou.

Dál bych ráda upozornila, že veškerý tabulky a doporučení jsou opravdu jen doporučeními a je nejlepší řídit se sami sebou a tím jak znáte své dítě. Tudíž i tyto moje žvásty brát tak, že to, že to aplikuji já, neznamená, že to musí a může fungovat i u vás. Eleanor teď oslavila 8 měsíců a to znamená, že se můžu v přípravě jídla zase trochu víc odvázat. A ač bych nemusela, tak zkusím trošku zamoudřit, ať se trochu ospravedlním a vyhnu případným komentářům..

Samozřejmě už víme, že vejce je alergen. Pokud máte v rodině alergii na vejce, doporučuje se s ním počkat. Pokud ji ovšem v rodině nemáte, můžete dávat vejce od 7.měsíce jednou týdně (don’t ask me why, its tabulky) Konkrétně žloutek. Není to proto, že by byl bílek nějak radioaktivní, ale jde o to, že právě bílek je často nosičem alergenu a onemocnění jako je salmonela (hned po skořápce má největší obsah těchto bakterií, je-li kontaminováno, ale pak také záleží na míře kontaminace) a proto se doporučuje být obezřetní. Já jsem tedy od začátku dávala Eleanor vejce celé a to proto, že bereme domácí a jsem si tedy jistá, že jsou to vejce šťastná. I tak je ale dávám do vlažné vody a od bodu varu vařím dalších 15 minut (!), což všechny tyto bakterie spolehlivě zabije. Není to teda žádný labůžo pro milovníky benediktů a hniliček jako jsem já, ale budiž. Je to vejce. Každopádně jí je dávám minimálně a když už, tak řádně provařené/propečené (nově lívance nebo právě karboše).

Co se týče solení, koření. Tomu se vyhýbám, ale…. Od začátku příkrmů (nezapomeňte, že u nás není příkrm pojmem mixovaná strava, ale opravdu Eleanor jí jen BLW) jsem ale Eleanor za vidinou pestřejšího jídelníčku a také lepšího zdraví a trávení, dávala do zeleninky vždy trošku čerstvých bylinek. To totiž děťátka mohou, jen je potřeba v malém množství (chuť na ně může být až moc výrazná při takové náhlé změně z MM/UM) a samozřejmě sledovat, jak se na to tváří. Elí bylinky miluje 😀 Dále taky citrusy, které se doporučují později… Zdenda občas má období, že by se ujedl po mandarinkách, takže jsme jí někdy po půl roce dali dvakrát ochutnat dílek, a žádnou reakci neměla, tudíž se nebojím jí občas něco dochutit i kapkou citrónové šťávy, protože vím, že ji to může spíš obohatit než naopak. A teď jsem teda s příchodem 8.měsíce začala dávat do společných jídel, kam to jen jde, i malou lžičku LSD (lahůdkového sušeného droždí 😀🖤), protože má vysoký obsah vitamínů B a jak říkám, tohle jí zrovna neuškodí, naopak obohatí. Každopádně – jinýmu dítěti bych to ochutnat nedala, pokud bych teda z rodičů nedostala pro to zásadní informace, protože nevim, co to dítě jí nebo nejí, co dělá dobře a co zas ne, takže prosím, vařte podle toho, jak znáte své dítě, vždy se řiďte tím. Ať už mixujete nebo ne.

V receptu je uvedená jedna veliká cibule, tak jsem jen chtěla uvést na pravou míru, co myslím tím veliká 😀 Zelí je sice 230g, ale povedlo se nám kousek syrového ujíst (ano, nám, Elí měla premiéru😀), takže tipuju, že nakonec bylo tak 200g. A co se čočkobulgurový kaše týče, Elí to po uvaření moc chutnalo, takže jsem pár lžic (asi 4) schovala a zítra jí to dám do základu na omáčku na těstovinky.

A jinak… abych tady to BLW pořád tak nechválila (teda budu dál, fakt, je to nejlepší věc 🖤), tak je tu jeden takovej nemilej faktor, se kterým se musíte smířit, a to je BORDEL. Obří, neuvěřitelnej bordel, kterej se třeba v případě rejže a absence psa, dost na hovno uklízí 😀 Fakt 😀🖤 Ale to je jediná nevýhoda, fakt. Pro někoho může být i rozhodující, ale já bych po těch příbězích od kamarádek a zkušenostech s mixovanou stravou, neměnila.

Karbanátky z červené čočky i pro ty nejmenší
300g bio červené čočky
70g bio bulguru
4 stroužky českého česneku
2 střední bio mrkve
230g bio bílého zelí
2 šťastná vejce
kukuřičná nebo jiná strouhanka
Alsan Bio nebo jiný rostlinný tuk
šťáva z bio citrónu (volitelné)
kurkuma (volitelné)
chilli (volitelné)
lahůdkové sušené droždí (volitelné)
sůl (volitelné)
pepř (volitelné)

Červenou čočku s bulgurem důkladně propláchneme a dáme vařit. Tady jsem trochu pochybila a nepoznamenala si celkem využité ml, ale tady je alfa omega v ochutnáváni a sledování. Do téhle gramáže jsem nejprve dala okolo 500ml a následně přilévala po troškách vroucí vodu s časovými rozestupy až do chvíle, kdy z čočky a bulguru byla kaše, tuším slabá půl hodinka. Jak poznáte, že už je to ta kaše, co chcete? No, až si budete myslet, že je to ono, tak není, a ještě počkejte. Zas a ještě počkejte. Ještě ještě počkejte a je to, jakmile se vám nahoře utvoří škraloup, máte hotovo, je z toho kaše (břečka?). Slijeme do cedníku, necháme trochu vykapat přebytečnou vodu a pokud plánujeme něco ještě vařit, třeba i za den, dva, vodu sbíráme do misky, dá se použít jako chutné a zdravé zahuštění polévky či omáčky. Necháme vychladnout.

Mezitím (anebo dopředu jak to ráda dělám ja) si přichystáme zbytek. Zatímco mrkev jsem nastrouhala na ty nejmenší, zelí naopak na to největší, mrkev tomu totiž dodává tu masovou strukturu a tak si zaslouží být jemná, zelí je tam pro to nenápadný křup. Cibuli najemno a česnek buď nadrtíme na drobno nebo prolisujeme, dle preferencí. Já radši první část, ale každej po svém. Na pánvi si rozehřejeme trochu Alsanu, protože tomu chceme dát takovej ten máslovej feel a orestujeme zelí, pak přidáme cibuli, mrkev a nakonec česnek. Vše restujeme do změknutí.

Předehřejeme troubu na 200°C a všechny ingredience smícháme spolecně, přidáme k nim vejce a podle potřeby i strouhanku. Množství strouhanky podle pocitu tak, aby se dalo tvarovat. V této fázi už můžete odebrat dítěti část stranou a koulit karboše, tady už je to o tom, co víte, že si můžete k dítěti dovolit a jak kvalitní suroviny máte. Já Elí přidala ještě šťávu z citrónu, LSD a malou špetku kurkumy. Nám jsem to pak ještě trochu osolila a opepřila a na závěr jsem ty naše (pouze) v lahůdkovém droždí obalila. Pečeme na 200 stupňů do zlatova, pak otočíme a tak i z druhé strany. Dobrou chuť!

Karbanátky jsou boží a já musím říct, že hlavně další den ❤ A že se snad jednou toho vegetariánství dočkám.. 😀 Tak všem přeji dobrou chuť a nebojte se nebejt nudní, ukažte i svým dětem ten krásnej svět jídla ❤🙏🏻 Fakt 🙏🏻

Mohlo by se vám také líbit...

2 komentář

  1. Ahoj Pejko,

    za me palec nahoru, recept určitě vyzkoušíme (bohužel bez šťastných vajec:-)).

    Co se týče BLW. My jsme to doma měly tak půl na půl, trochu kaše a trochu stravy pevné. U dalšího přírůstku to budeme řešit ale asi jen s BLW, uvidíme.

    Máš tip, kde najít dobré recepty?

    1. pejka says:

      Dobrý den, mockrát děkuji 🙏🏻 Neco malo je na jidlodotlapky.cz, ale nejvíc se mi prostě osvědčilo projet na instagramu hashtag #blw nebo #babyledweaning a čerpat inspiraci tam. Pak také prostě když chci něco udělat pro nás, pokouším vlastní kreativitu, jak to pretvorit😄 Jsem moc ráda, že zvazujete 100% BLW u příštího dítěte. Myslím, že i kombinace je super. Hlavně, že jsou rodiče i děti spokojene 🙏🏻

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *