Recepty

Levandulovo citrusová bábovka 🌼

Moje asi největší posedlost levandulí začala v těhotenství, kdy jsem narazila na levandulovej hydrolát. Hormony všude, takže jsem potřebovala najít něco, co mě rychle hodí do klidu, když se zrovna nad něčím rozruším – neustále 😀 Zrovna, když to tu píšu, má Zdenda puštěnej nějakej dokument na Netflixu o esenciálních olejích (seriously 😀) a říkají, že v jedné studii dostávaly dvě skupiny pacientů s úzkostí antidepresiva a levandulový esenciální olej, nikdo z nich nevěděl, co dostává, a výsledky na konci byly u všech stejný, všem se úzkost snížila ve stejný míře. No, můžu její účinky taky potvrdit 😀 Levandule byla mým zachráncem a tak jsem si na ní vypěstovala takovou malou závislost. Sezónu jsem ale loni promeškala a neměla jsem odvahu se pouštět do pokrmů s ní (vlastně jsem si jí jen párkrát hodila do kaše s borůvkami) a slíbila si, že letos se polepším.

Tenhle recept jsem tak nějak usmolila z různých veganských receptů na různé veganské buchty, co jsem za poslední týdny nasbírala na instasíti plus s vlastní představivostí a kreativitou. Zkoušela jsem ji celkem třikrát a na mnoho verzí a tahle zdá se mi být tou nejlepší, ale každá verze má něco do sebe. U druhýho pokusu jsem si zapomněla dopředu vymazat formu a v tomhle smyslu se pohanková mouka v kombinaci s bramborovým škrobem chová trošku jako kokosová mouka. Když uděláte stejnou chybu a těsto necháte moc dlouho stát, budete mu muset přidat nějakou dávku vody/mléka, abyste ho dostali zpět do pohybu. Na vláčnosti, kvalitě ani chuti se to ale nijak neodrazí. Do toho druhýho jsem nalila teda asi 450 ml, ale nevadilo mi to, dělala jsem jí z dmbio mandlovýho, který je hnusný stejně jako všechny ostatní mandlový až na nemléko, a chtěla jsem se ho zbavit. 😀 Pokud ale chcete s tekutinou šetřit (protože půl litru je fakt mega moc), doporučuju nebejt sklerotik jako já a všechno si pečlivě nachystat dopředu, včetně formiček. Pokud chcete ale udělat muffiny, s tekutinou nešetřete. Těsto je pak takový víc muffinovatější 😊

Velikost hrníčku zvolte dle velikosti formy.

Zkoušela jsem neveganskou s medem místo melasy, ale ta melasa mi tam prostě zapadá lépe – minimálně bábovku, která už je krásně tmavá díky pohankový mouce, ještě hezky dobarví. Melasu mam od Natural Jihlava, stojí něco okolo 80 korun, a dělám si z ní moc ráda limonády s citronem, acerolou a meduňkou. Je to skvělej zdroj železa, má zvláštní chuť a dosladí jen tak nenápadně. Je to určitě fajn alternativa spolu s panelou, což je sušená třtinová šťáva, pro menší děti, nebo i pro větší, nechcete-li je cpát cukrem jako takovým. Tohle můžete s klidným srdcem, je v tom hromada živin 😀❤ Zkoušela jsem taky verzi s vodou a s rostlinným mlékem – jednou mandlový, jednou rýžový, a nevidím v tom rozdíl. Sama o sobě je bábovka už díky pohance, levanduli, melase, dost výrazná, takže když použijete jen vodu, určitě se nic nestane. Co se oleje týče, doporučuju použít nějakej kokosovej, protože těsto zase trochu osladí (nedezorodizovanej). U prvního receptu jsem zase udělala chybu (ofc 😀) a nepocheckovala jestli mám kokosovej olej dostatečně rozteklej a dala ho tam teda zbytečně moc. U toho posledního jsem ale zkusila slunečnicovej od alnatury, protože kokosovej teď mám jen purity vision a zas tak prémiová ta bábovka být nemusí 😅, a je taky moc dobrá, takže se dá použít, co máte doma. Každá ta verze má něco do sebe, i když třeba použijete jen citróny a slunečnicovej olej.

Ten mugcake je fakt super. Doporučuju teda nedávat tam ty borůvky, vypadá to hezký jen na fotce😃 Spíš si je dejte k hotovýmu spolu s čokoládovou polevou 💞

Citróny jsou samozřejmě bio, proto z limetky je použita jen šťáva a kůra z citrónů. Na bio limetky jsem zatím ještě nenarazila, ale let me know, pokud ovšem nestojí třeba 50 korun jedna.. Jinak samozřejmě všechno bio a prášek do pečiva je bez fosfátů. Můžete použít i samotnou jedlou sodu, když si to vygooglíte najdete přesný množství jedlý sody za jeden pytlík prášku do pečiva.

Nejlepší věc nakonec je to, že je to univerzální těsto. Můžete z něj udělat bábovku, muffiny, nebo i mugcake. Můžete do něj klidně přidat čokoládu nebo borůvky, nějaký oříšky či jiný ovoce. Do první bábovky jsem vlastně dala i chia semínka, upřímně miluju jak v těstech nenápadně chrumkaj.. ❤ Věřím, že je to těsto stejně univerzální jako třeba banánovej chlebík nebo mrkvový, ač s trochu netradičními surovinami (damnnn, teď si říkám, že asi budu muset zkusit banánovej chlebík a mrkvový muffiny z pohankový mouky!), tak určitě neurazí. Kdybyste jí někdo někdy pekl, dejte vědět, jak chutnala. Já si to sem dávám po pravdě hlavně pro sebe, protože ten papírek s receptem už je zmuchlanej do tak malýho čtverečku, že ho brzo ztratím, a taky abych mohla mít pocit zadostiučinění, že na svůj blog pravidelně přispívám různorodým contentem 😄🖤 Takže pokud ji někdy zkusíte, dejte vědět a pošlete fotku, ať se můžu roztejkat blahem. A pokud vám nebude chutnat, don’t hate me! Bylo to vaše vlastní rozhodnutí následovat recept z blogu nějaký neznámý bio matky. Jasný? 😄

Ideální hrst levandule (a můj poměrně retardovanej úchop) 😊

Levandulovo citrusová bábovka 🌸

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pohankové mouky, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 60g bramborového škrobu, půl hrnku melasy, 250 – 400ml rostlinného mléka/vody, šťáva z 1 limetky a 1 citrónu, kůra z 1 citrónu, hrst levandule, špetka soli

VYMAŽEME FORMU. Smícháme si mouky s práškem do pečiva, špetkou soli a pro lepší konzistenci a zapracování bramborový škrob se 100ml mléka/vody. Chcete-li i chia semínka, lžíci dejte do týhle slátaniny tekutiny se škrobem. Přidáme melasu (med, jestli nejste vegani a nemáte melasu. melasa má dost podobnou konzistenci a se zavřenýma očima i chuť jako med, takže se dá v tomhle receptu suplementovat jedno druhým) a všechny tekutý ingredience, včetně škrobu a citrónů. Rostlinného mléka/vody přilijeme 150ml a po přidání levandule a pořádném zapracování dále přilíváme, dokud se nám těsto nebude zdát ok. Na bábovku je lepší, když je to takovej blob, já osobně mám ráda hutnou poctivou bábovku, ale ne moc, tak akorát ❤ A na muffiny zase trošku tekutější blob, ať je to hezky jemný a nadýchaný. Pečeme plus minut 40 minut na 180 stupňů, ale každá trouba je jiná a každá forma jinak veliká, takže kontrolujte špejlí. ❤

Tak jo, snad vám bude chutnat.

Mějte se krásně ❤

P.S. Jestli nemilujete levanduli, chutnat vám to nebude. Nedělejte ji tedy pokud máte k levanduli averzi, to nemá smysl. 😅 FAKT. Papindy!

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *